Mide Kanseri Tehlikesi: Asya Halkı Neden Daha Fazla Risk Altında?
2 mins read

Mide Kanseri Tehlikesi: Asya Halkı Neden Daha Fazla Risk Altında?

Mide kanseri dünya çapında üçüncü önde gelen ölüm nedenidir. ABD’de bu oran çok daha düşük. Ancak Asyalılar dünya nüfusunun %60’ını temsil etmelerine rağmen ABD nüfusunun yalnızca %6’sını temsil ediyor. Asyalı popülasyonlar, ABD’de yaşıyor olsalar bile mide kanseri açısından özellikle yüksek risk altındadır.

Kaliforniya’da Korelilerin, Vietnamlıların, Japonların ve Çinlilerin mide kanserine yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğu verilerle ortada. Örneğin Koreliler, riski kabaca 100.000’de 9 olan İspanyol olmayan beyaz insanlara göre 13 kat daha fazla risk artışı görüyor. Vietnamlıların riski İspanyol olmayan beyazlara göre 7 kat daha fazla, Japon ve Çinlilerin ise yaklaşık 5 kat daha fazla riski var.

Asya popülasyonlarındaki daha büyük riskin arkasında ne var?

Helicobacter pylori mideyi enfekte edebilen ve alevlendirebilen bir bakteridir. Ancak nispeten asemptomatik bir enfeksiyon olabilir, bu yüzden sıklıkla fark edilmez. Birisi onlarca yıldır H. pylori hastasıysa, kansere katkıda bulunabilecek kronik inflamasyon gelişir. Dünya Sağlık Örgütü bunu Grup 1 kanserojen olarak kabul etmektedir; bu, H. pylori’nin kansere neden olduğuna dair güçlü bilimsel kanıtların olduğu anlamına gelir.

H. pylori enfeksiyonunun prevalansı Asya’da ve dünyanın diğer bölgelerinde çok daha yüksektir. Neden bu kadar yüksek olduğu bilinmiyor. ABD’de H. pylori enfeksiyonu oranı tüm popülasyonlar için yalnızca %10 ila %20 civarındayken, Asya ülkelerinde bu oran %80’e kadar çıkmaktadır.

Japonya ve Kore’de mide kanseri görülme sıklığı çok yüksek olduğundan ulusal mide kanseri tarama programları bulunmaktadır. Mide kanserini erken teşhis ederseniz tedavi edilebilir. ABD’de çok sık tarama yapmadığımız ve erken yakaladığımız için mide kanseri tanısı konulan hastaların yalnızca %30’u beş yıllık hayatta kalma sınırına ulaşıyor. Japonya ve Kore’de beş yıllık hayatta kalma oranı %60 ila %70’tir.
Hastanın etnik kökeni, aile geçmişi, genetiği ve önceki H. pylori enfeksiyonu geçmişi ve ardından kişinin, incelenmek üzere gastrointestinal sistemden küçük bir doku örneğinin alındığı tarama endoskopisi için iyi bir aday olup olmadığı inceleniyor. H. pylori’yi yüksek riskli popülasyonlarda daha genç yaşta, kronik iltihaplanma ve hasar ortaya çıkmadan önce test etmemiz gerektiğini ve teorik olarak bir hastada H. pylori bulunduğunu öğrendiğinizde H. pylori oldukça tedavi edilebilir bir bakteriyel enfeksiyondur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir